Svenska Faleristiska Föreningen

Den 6 mars 2018 samlades en handfull faleristiskt intresserade i Gamla stan för att bilda en förening som inte har återinförandet av de svenska riddarordnarna som syfte, utan att lyfta fram faleristiken i sig.

Föreningen har haft en långsam och försiktig start, men är nu mer stabilt grundlagd. Målsättningen är att vara en mötesplats för alla som är intresserade av ordnar och medaljer.

I föreningen finns bland annat personerna bakom medalj.nu, samt bloggarna phaleristica, silvermedaljen och medaljBlogg. Jag själv, jonar242, är revisor.

Mer information kommer att följa på http://faleristik.se/ som i skrivande stund är under uppbyggnad.

12 tankar på “Svenska Faleristiska Föreningen

 1. Pingback: Plötsligt så händer det… | medaljBlogg

  • Vi har valt ett invalsförfarande, bland annat för att säkerställa att medlemmarna inte är medlemmar av oäkta riddarordnar. Du är noterad, återkommer. 🙂

 2. Spännande.. Den är jag gärna med i då jag är intresserad av faleristik men inte kan kan påstå att jag är för att återinföra de svenska ordnarna.

  • Ordensband från ordenssällskap som Svenska Frimurare Orden får inte bäras offentligt, de bärs endast under interna sammankomster. Under det italienska statsbesöket för inte så länge sedan fick talmannen Italienska republikens förtjänstorden, vilket framgår bl.a. av Wikipedia-artikeln om honom. Den orden har grönt band med röda kanter.

 3. Interessant. Men hva er forholdet til Ordenshistorisk Selskab i Danmark, og er det marked for (plass til) to foreninger om faleristikk i Skandinavia?

  • Det tror jag, men det får tiden utvisa. Det finns ett växande intresse för faleristik i Sverige, vilket jag tror även kan gynna Ordenshistoriskt Sällskap. Fler intresserade inom ett intresse ökar också intresset för vad som händer i andra länder och deras motsvarande föreningar.

  • Ordenshistorisk Selskab har väl dessutom ett relativt stort fokus på samlande av ordnar, vilket jag inte uppfattar att Svenska Faleristiska Föreningen kommer att ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.