Ordenshärold vid Kungl. Maj:ts Orden

Som följd av Belöningsreformen och ökade behov av handläggning av ordens- och medaljförslag m.m. har ordenskansler vid Kungl. Maj:ts Orden (KMO) gett undertecknad förtroendet att den 1 januari 2023 övergå från timarvodering till heltidsanställning vid KMO i en nyinrättad tjänst. Under de första tre månaderna arbetar jag halvtid vid KMO och halvtid som biträdande generalsekreterare för Svenska soldathemsförbundet för att lämna över till min efterträdare där.

Det blir också ett byte av titel – från ordensamanuens till ordenshärold. I arbetet som ordensamanuens 2018–2022 har web/kommunikationsfrågor varit en delmängd och förhållandet kommer att öka något i den nya rollen. Tanken uppstod därför att utse en ordenshärold: kommunikation var och är en viktig del av häroldens funktion.

Härolderna vid Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden indrogs med 1952 års ordensstadga efter att ha varit vakanta sedan 1800-talet, men det fanns två härolder (för Serafimerorden) vid KMO fram till 1974 (utöver rikshärolden).

Härolder vid KMO under Gustaf VI Adolf var i ena spåret protokollsekreteraren och kammarherren, herr Erik Torstensson Uggla 1961–1974, före det byråchefen, friherre Göran von Otter 1956–1961, före det förste beskickningssekreteraren och kammarherren, greve Gustaf Bonde 1949–1955. I andra spåret var det kammarherren, friherre Frederic Rudbeck 1950-1974, som alltså innehade uppdraget i hela 24 år – längst tid hittills. Härolderna 1748–1974 var ceremoniella utnämningar och tjänstgjorde tillfälligtvis.

Serafimerordens härolder, 1952–1974 benämnda härolder vid Kungl. Maj:ts Orden, bar mindre tjänstetecknet vid Kungl. Maj:ts Orden (liten Serafimerorden i ljusblått band på bröstet). Ordenshärolden bär samma kors som Serafimerordens härolder, vilket visar på dess ursprung.

Ser vi längre tillbaka, så har Jesper Wasling gjort en läsvärd exposé över härolder i Sverige och vid Kungl. Maj:ts Orden (undersidor via menyn till höger) – för den som vill fördjupa sig ytterligare, så har han även skrivit boken Medeltidens härold: diplomat, konferencier och arkivarie.

Under 00-talet hade jag förtroendet att vara persevant (junior härold) i Svenska Heraldiska Föreningen, under 10-talet härold i ett ordenssällskap, så det finns lite att bygga vidare på, vid sidan av erfarenheter och kunskaper kring web/kommunikation. En nåd att få arbeta på heltid med faleristik och väldigt glädjande att häroldstiteln åter tas i bruk i Sverige efter 48 års vila.

6 tankar på “Ordenshärold vid Kungl. Maj:ts Orden

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.