Belöningsreformen fortsätter

På regeringens hemsida kan man se ärendeförteckningen för torsdagens regeringssammanträde och under Justitiedepartementets ärenden ser man punkt 3, Förord om ledamöter i ordensrådet samt punkt 4, Framställning från Kungl. Maj:ts Orden om godkännande av ordensstadgar.

För även om Förordning (2022:1800) om Sveriges främsta utmärkelser trädde i kraft idag, den 1 februari 2023, så fattas fortfarande flera pusselbitar innan Sveriges främsta utmärkelser i form av ordnar, förtjänsttecken och medaljer kan tilldelas enligt den nya ordningen.

Ordensrådet är en ny instans som kärnfullt är beskriven i förordningen:

3 § För beredning av nomineringar finns ett självständigt råd vid Kungl. Maj:ts Orden. Rådet ska lämna yttrande till regeringen med förslag till ordensutmärkelser för förtjänstfulla insatser. Ledamöterna i rådet utses av Kungl. Maj:ts Orden efter förord av regeringen.

Likaså processen kring stadgeändringar i förordningen:

6 § Stadgar för Kungl. Serafimer-, Svärds-, Nordstjärne- och Vasaordnarna fastställs av Kungl. Maj:ts Orden sedan de godkänts av regeringen.

Själva utnämningen till rådet kommer att ske i ordenskapitel, där även nya ordensstadgar fastställs. De nu gällande ordensstadgarna från 1995 är barn av Ordensreformen och behöver alltså ändras för att passa Belöningsreformen – stadgar för ideella sammanslutningar brukar ändras av årsmöte och ordenskapitel är den närmaste motsvarigheten inom Kungl. Maj:ts Orden.

Det dröjer alltså ännu något innan nomineringar till utmärkelser inom Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden enligt den nya ordningen kan lämnas in och man får ha tålamod ytterligare en tid tills alla formaliteter är på plats…

EDIT 2023-02-03: Som synes på https://www.kungahuset.se/sveriges-monarki/ordnar-och-medaljer så väntar man inte på det ordinarie ordenskapitlet i april, utan avser att hålla ett extra ordinarie ordenskapitel den 15 februari. Med tanke på justering av protokoll m.m. skulle en kvalificerad gissning kunna vara att nomineringar till de kungl. svenska riddarordnarna kan börja tas emot av KMO under mars 2023.

2 tankar på “Belöningsreformen fortsätter

    • Stort tack! Som verksam vid KMO har jag mer information än jag skriver här men det rör sig om arbetsmaterial som jag av naturliga skäl inte kan dela med mig av. Så fort det finns officiella källor så kan jag meddela nästa pusselbit och sätta saker i sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.