Åsnerhjelm herr generalen

Efter ordensreformen som trädde i kraft 1 januari 1975 föll kunskapen om ordnar och medaljer tillbaka en hel del. Det är inte så konstigt, eftersom de kungl. riddarordnarna utdelades i ett mycket stort antal under 1900-talet, och när de inte längre utdelades till svenskar efter 1974 så är det rätt givet att allmänkunskapen om bärbara ordnar och medaljer sjunker.

Men hur vanligt förekommande var ordnar och medaljer i människors medvetande före 1975?

Samma år som mitt äldste barn föddes – år 1998 – påbörjade Läsrörelsen ett samarbete med McDonalds: en bok istället för en leksak följde med för den som köpte Happy Meal. På så vis kom Lennart Hellsings ABC-bok i nytryck att bli en del av barnens uppväxt. Det som är intressant är att under bokstaven ”M” finns en bild på en bärbar medalj – och under ”O” finns en bild på en orden(!).

I månen: medalj, muskel, motorcykel, magnet, mus och måltavla
I nederkantens fält: ost, opera(sångare), okarina, orm och
– orden, i form av kraschanen för Kommendör med stora korset av Nordstjärneorden!

Boken utgavs första gången 1961 – och det är intressant på flera sätt. Dels förväntas den vuxne läsaren känna igen föremålen och att sedan kunna förklara dem för sina barn, till exempel vid högläsning. Dels ger boken barn redan från tidig ålder kunskap om det finns bärbara medaljer och ordnar.

Man kan pausa här, för att vrida och vända lite på Lennart Hellsing: är bilderna deskriptiva eller normativa? Det vill säga, var riddarordnar och medaljer så vanligt i det svenska samhället 1961 att det var ett förväntat allmängods hos läsekretsen? Eller inkluderades bilderna i akt och mening att försöka sprida ordnar och medaljer som fenomen till läsekretsen, både vuxna och barn? I hur stor utsträckning speglar bilderna Lennart Hellsings egen uppväxt i övre medelklassen hos sin mormor och morfar Carl-Otto Rohloff, grosshandlare och direktör bosatt i välbeställda Äppelviken i Stockholm?

Frågorna är inte enkla att besvara, men klart är i alla fall att boken i manusform har passerat minst en förlagslektörs argusögon och bilderna på de bärbara utmärkelserna har passerat för tryck. Kanske kan det vara en indikation på att bärbara ordnar och medaljer var mer bekanta för allmänheten än de kanske är idag.
Om vi drar funderingarna vidare – kanske gör Belöningsreformen 2018-2023, som öppnar för utdelning av de kungl. riddarordnarna till svenskar, att några bilder i Lennart Hellsings ABC åter blir begripliga och aktuella?

Som avrundning finns ytterligare en bild på bärbara ordnar och medaljer och det är under ”Å” – Åsnerhjelm herr generalen med bröstet fullt av bärbara utmärkelser.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.