Prinspar av Etiopien till Stockholm

Jag har tidigare skrivit om de historiska förbindelserna mellan Etiopien och Sverige, där kejsar Haile Selassie sökte – och fick – goda förbindelser med neutrala Sverige för att inte riskera ett beroende till en större kolonialmakt, med statsbesök 1924, 1954 och 1959.

Det finns fortfarande två levande etiopiska prinsessor som har förlänats Serafimerorden: LSerafO (1954) änkehertiginnan av Harar, Sara Gizaw, vars son står i survivans till nuvarande kronprins i tronföljden, och LSerafO (1959) prinsessan Mahisente Habte Mariam är mor till prins Ermias, ordförande för Etiopiska kronrådet som återinfördes för att samla kejsarhuset under förre och nuvarande kronprinsens hälsoproblem.

Under förra helgen var DD KK HH prins Ermias och prinsessan Saba på besök i Sverige på inbjudan av Stockholm Culture Awards, och de fick också en audiens hos DD MM. Under måndagkvällen inbjöd den svenske representanten för de etiopiska kejsarhuset och dess ordnar, honorärkonsulen Jan Hartzell, till en vin d’honneur för prinsparet: bland gästerna syntes ordförande för Stockholm Culture Awards, ett par f.d. ambassadörer till Etiopien, någon f.d. tjg kammarherre, flera mottagare av etiopisk ordnar, men även riddare av andra riddarordnar. En mycket trevlig tillställning: prinsessparet tycktes nöjda med sina dagar i Stockholm och förhoppningsvis återkommer prinsparet till Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.