Resa med historia

Den här veckan har inneburit en resa i jobbet för att hålla anställningsintervjuer för tjänsten som soldathemsföreståndare för Jämtlands fältjägarkår i Östersund och I 21 i Sollefteå. Hjärtevärmande att få bidra tilll omstarten av fältjägarna, för mitt släktnamn kommer från en Åsell som bytte efternamn då han blev fältjägare.

Nästan lika roligt är att bo på Hotel Gamla Teatern – för under en paus i intervjuerna som hålls i utrymmena bakom scenen hittade jag uppgiften om att hotell inte var husets första syfte: allt började som Goodtemplarhuset i Östersund för IOGT!

Ordenshuset byggdes 1883, men efter att teatern brann ner 1886 började IOGT hyra ut delar för teater, en konstform som hade sin storhetstid fram till andra världskrigets utbrott i Sverige: så småningom filmvisning och mycket mer, bl.a. boxning och brottning(!). Detta pågick till 1979 när Storsjöteatern invigdes – då blev snabbt den gamla teatern omnämnd just så i folkmun. Några år senare blev huset ombyggt till hotell, under överinseende av Jämtlands Läns Museum.

Roligt att oförhappandes hitta en ordenskoppling och IOGT har en fascinerande historia: åren runt 1910 hade man över 100 000 medlemmar i Sverige, för att 60 år senare helt skrota ordensritualer och gradband m.m. vid samgåendet med NTO och är sedan dess inte en orden annat annat till sin förkortning.

EDIT: Jag satt och tittade på ritningen och ser i nedre högra hörnet att ”Sällskapet GV” har den lokalen. Hm. Vad är det? Söker och hittar Gamla Östersund. Årsskift 2011 där kapitlet ”Sällskapet Goda Vänner (GV)” börjar på s. 117. Söker vidare och hittar att ”Ordenssällskapet Goda Vänner” ännu har en adress, den ordenslokal på Frösön som man enligt boken ordnat efter att man var tvungen att flytta ut ur Gamla Teatern 1986. Ännu ett lokalt ordenssällskap som flugit under radarn, det har ingen webbplats och jag har aldrig hört talas om det, så en uppgift för mig blir att lägga till det på arnell.cc. Någon som vet mer? Hör av er!

Övrigt i veckan är att det i tisdags lanserades en ny version av kungahuset.se, vilket phaleristica har skrivit mer om från ett faleristiskt perspektiv. Väl värt att utforska!

Hovkalender 2021 är nu också tryckt och går att beställa via riksmarskalkämbetet, med bl.a. listor över levande innehavare av H M Konungens medaljer. Här ovan ses KMO:s besättning.

Inlägget började i Arnell, och slutar där också: på min namnsdag den 29 mars har Lord Lovat, hövding över klan Fraser of Lovat, låtit meddela att klanen vore hedrad om Arnell (Jämtlandssläkten) – ett sextiotal individer – skulle vilja bära Fraser of Lovats tartan som vänner till klanen. Kuriöst, men väldigt hedrande och roligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.