Buffalo Bill och Amerikanska Hedersmedaljen (AmHM)

Vart tog Vilda västern vägen i barns lekar? Jag vet inte hur många timmar jag som barn tillbringat med en liten leksaksrevolver vid höften, en blå skinnväst och en svart cowboyhatt, eller lekt ”Nord & syd” – nordstatssoldater mot imaginära sydstatssoldater. Alla pojkar hade westernfigurer i skala 1:32, antingen Airfix, Crescent Toys, Britains Deetail, Britains Swoppet eller någon kopia av Hong Kong-kopia av dessa. Jag hade dessutom en 20 cm docka från Mego av Buffalo Bill, vid sidan av Megos Star Trek-figurer i samma storlek. Men nu finns det inte en tillstymmelse till cowboys i leksaksaffärerna. När försvann vilda västerns superstjärna Buffalo Bill ur barns vokalbulär?

William F. Cody föddes 1846 och var för ung för att antas som stridande soldat under amerikanska inbördeskriget men han tjänade som menig i Kansas 7 kavalleriregementes hästkaravaner. Därefter deltog han som spanare under Indiankrigen (1868-72; 1874; 1876) och deltog i 19 slag och skärmytslingar. Han var energisk buffeljägare för armén och Kansas Pacific Railway (fällde 4 280 djur under en åttamånadersperiod för att försörja järnvägsarbetarna) vilket renderade honom smeknamnet Buffalo Bill. Hans och övrig samtids enorma decimering av buffelstammen gjorde att han ville begränsa buffeljakten genom att införa en  jaktsäsong och han var emot att fälla djur utan att ta tillvara på köttet. Han var även spanare för HKH storfurst Alexej Alexandrovitj av Ryssland under dennes jaktäventyr i USA. Den 5 mars 1870 blev han frimurare och nådde 32° i Den Urgamla och Antagna Skotska Riten år 1894. Från 1872 producerade han vilda västernshower som han turnerade med, även i Europa, vilket bidrog till att göra honom till en av världens mest kända personer i sin samtid.

Under ett nostalgiskt runtklickande på Internet efter information om min barndomshjälte upptäckte jag att han år 1872 fick Amerikanska Hedersmedaljen (AmHM, Medal of Honor) för gallantry in action. Den 26 april förde han som spanare för 3 kavalleriregementet skickligt en grupp på elva soldater inom 50 meter från ett siouxläger vid Loupe Forke, Platte River, Nebraska innan de upptäcktes. Tillsammans med tre andra ledde han sedan stormningen trots att gruppen var numerärt underlägsen. Inte nog med att han fick medaljen, han förklarades den förlustig – och fick den till slut återställd!

165_storyFör samma år som han dog – 1917 – genomgick alla utnämningar till AmHM en revision för ta bort utmärkelser som inte förlänats enligt stadgarna, bl.a. förlänats utan att ha visat mod i strid eller förlänats utan att mottagare fått ett hedervärt avsked (vilket endast är möjligt för militär personal). Revisionen ledde till att 911 utnämningar till AmHM återkallades och då levande mottagare anmodades återsända sin medalj. 905 av dessa förlorade utmärkelsen för att den inte förlänats i strid varav huvuddelen förlänades i klump till de 864 av 27 Maines frivilliga infanteriregementet som helt frivilligt stannade kvar och bistod i slaget vid Gettysberg samt 29 som var hedersvakt vid presidenten Abraham Lincolns begravning. Av de återstående hade sex gjort sig förtjänta av Hedersmedaljen genom mod i strid (gallantry in action) men de var inte militär personal. Den 5 februari, 24 dagar efter hans död, återkallades William F. Codys utnämning till Hedersmedaljen.

Den enda kvinna som någonsin fått AmHM, läkaren och feministen Mary Edwards Walker, 84 år 1917, vägrade resolut att återlämna medaljen utan bar den tvärtom med stolthet till sin död 1919. Och skam den som ger sig: hennes medalj återställdes 1977 av presidenten Jimmy Carter. Detta ledde så småningom till omprövning av de återstående fem icke-militärt anställda och ett återställande av utmärkelserna den 12 juni 1989. Buffalo Bill fick på så vis Amerikanska Hedersmedaljen en gång – två gånger.

1 tanke på “Buffalo Bill och Amerikanska Hedersmedaljen (AmHM)

  1. Pingback: Hedersriddaren Fantomen | jonar242 – on Orders, Decorations and Medals in Sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.