De mortuis nil nisi bonum

2012-11-30-15-12-41I dag har jag nåtts av beskedet att Thor Rahden har gått bort. Thor, né Christoffersson, var storkommendator för en ordengren som verkade i Sankt Johannes tradition, The Grand Commandery of Saint Andrew of the Order of Saint John of Jerusalem (La Grande Commanderie Libre de Saint André de L’Ordre de Saint Jean de Jerusalem) fram till 2010, därefter kommendör för The International Independent Commandery of Saint Andrew of the Rightful Commanderies of the Order of Saint John (L’Internationale Independante Commanderie Libre de Saint André des Commanderies Legitimes de L’Ordre de Saint Jean de Jerusalem).

Thor, som skrev sig baron von Rahden, har pennfäktats en del över åren med mig (och andra), vad gäller både adelskapet ”von Rahden” och legitimiteten hos den orden han drev. Det är helt klart att vardagen blir lite mindre färgstark utan Thor. Tänk om hans engagemang i adliga och ridderliga frågor hade kunnat sugas upp i en allmänt erkänt riddarorden! Frid över hans minne.

Annonser

3 reaktioner till “De mortuis nil nisi bonum”

    1. Nej, eftersom Thor Rahden inte var statschef eller huvudman för ett f.d. regerande kungahus.

      I korthet: Thor hävdade att han var ärftlig kommendator för ett ärftligt ryskt kommenderi. Vid sidan av tveksamheter i genealogin, så verkar det som att släkten von Rahden har aldrig haft sådant kommenderi. När de ärftliga kommenderierna fanns, så var det en person som var berörd (kommendatorn själv), det var inte något som kunde byggas ut till en hel orden. De ärftliga kommenderierna försvann dock redan före 1800-talets mitt, de gjordes om till privat egendom.

      Vad jag förstår hade Thor Rahden inga söner och det ärftliga kommenderi som anpråken byggde på har därför nu försvunnit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s