Patriotiska sällskapets clips

2015-11-10 16.22.43Ett ”clips” är ett band, ca 3 mm brett, som går från kavajslagets hål rakt ut åt sidan och runt slaget (F. Löwenhielm 1987). För de franska ordnarnas riddarklass och vissa franska utmärkelser finns clips (fr. fixe ruban), men i Sverige används det mest för en specifik medalj.

Första gången jag stötte på ett clips i levande livet var då jag träffade den framstående heraldikern, militärmusikern, ordensringssamlaren o.s.v. patentkonsulten Lars C. Stolt år 2002 i samband med någon av Svenska Heraldiska Föreningens sammankomster. Diskret på kavajen fanns ett gulgrönt band, som visade att Lars var innehavare av Kungl. Sällskapet Pro Patrias stora medalj i guld.

2015-11-10 16.21.42Men jag har inte sett så många av Kungl. Patriotiska Sällskapets clips sedan dess och undrat lite om de försvunnit ur sällskapets sortiment. De finns inte omnämnda som möjliga att köpa på Kungl. Patriotiska Sällskapets webbplats, vilket miniatyrerna m.m. gör.

Eftersom jag i somras erhöll PatrSstGM kontaktade jag kansliet i förra veckan och kunde till min glädje höra att de hade sådana kvar. De är utförda i silver med ett 3 mm sidenband fästat, och levereras i en liten genomskinlig plastficka. De visas här fotograferade på ett medaljetui.

Det är inte alltid möjligt att bära utmärkelser i original eller miniatyr, eftersom de i princip kräver frack eller smoking. För att bära sin utmärkelse med heder och hedra förlänaren av utmärkelsen genom att bära den, så är det bra att det finns fler sätt och att de sätten inte faller i glömska. Bouton för ordnar från storkors till riddare av 1. klass/Officer, rosett för svenska kungliga medaljer och ett clips för Riddare (av 2. klass) samt Kungl. Patriotiska Sällskapets medaljer fungerar alltid till kavajen.

5 tankar på “Patriotiska sällskapets clips

  1. Det kan kanske vara värt att nämna att riddare/ledamöter av Nordstjärneorden också har clips, och att det först är riddare/ledamöter av första klassen som har boutoner…

  2. Helt rätt, Claus, glömde det i förbifarten, det syns på ex. http://medalj.nu/ribbon/full/{AC498D41-2B96-4193-B5B5-4842A3F80E90}.jpg Jag har korrigerat lite: clips i ordnarna motsvarar i Sverige och Frankrike den lägsta ordensklassen och bouton de fyra högre, därutöver finns clips i Frankrike för i första hand militära utmärkelser i motsvarande grupp B, G och I. Några exempel i rullgardinen på http://www.sergequipement.fr/supports-decorations-fixe-ruban.html. Ser bl.a. att den medalj som Frankrike förlänar vid utlandsmissioner (Médaille commémorative française) har ett clips - kanske något att ta fram i Sverige för FMintBM? Eller FMintGM/SM/msv eller FMGM/SM/msv och FMSMsis/mstj?

  3. Jag trodde förresten att det fanns en rosett även för Kungl. Patriotiska Sällskapets medaljer, tycker mig ha sett den vid något tillfälle…

  4. Pingback: Besök på Kungliga Patriotiska sällskapet | jonar242

  5. Pingback: ”En stor förbistring synes råda” – boutoner och rosetter | Phaleristica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.