Vad krävs för att bli ordensriddare?

Ibland får jag ovanstående fråga, och jag tänker att det kan vara läge att skriva lite kort om vad som krävs för att bli riddare (el. kvinnlig motsvarighet: ledamot/dam) av en riddarorden. Frågan kan egentligen besvaras med de åtta riddardygderna:

  • Malteserkreuz.svgtrofasthet,
  • fromhet,
  • frikostighet,
  • tapperhet,
  • heder & ära,
  • dödsförakt,
  • hjälpsamhet,
  • vördnad för kyrkan.

Flera riddarordnar har åttauddiga ordenskors, vilket knyter an till såväl riddardygderna som saligprisningarna. Men det kan kanske finnas anledning att sätta några mer konkreta reflektioner på pränt?

Pro Fide. Riddarordnarna som fenomen instiftades historiskt för att säkerställa kristnas pilgrimsfärder till olika platser i Det Heliga landet, och bestod – något förenklat – av munkar med militära uppgifter. Detta leder till att den kristna tron per definition är central för riddarordnar. För att bli riddare krävs en kristen tro som innebär att man deltar i gudstjänst/firar mässa och är nitisk i bön. De flesta riddarordnar har en andlig aspekt – utan att själv ha andligheten själv, är det svårt för ömsesidigheten som krävs och som leder till växande. Vidare, vissa riddarordnar förutsätter till exempel att man är specifikt katolik, eller evangeliskt kristen (protestant), eller har mindre specifika krav. Men det finns även riddarordnar knutna till muslimska f.d. regerande furstehus med eller utan krav på muslimsk tro.

Pro utilitate hominum. En ambition att vara sin nästa till hjälp i sitt vardagliga liv. Det är inte något som görs för att själv känna sig bra och god – det är mer av ett kall, ett sätt att vara: att ge utan att vara säker på att få. Ditt liv är Guds gåva till dig: vad du gör av ditt liv är din gåva till Gud.

Ett engagemang. Att vara riddare av en riddarorden är ett kall, som måste vara något mer än ”att åka med” i en vanlig ideell förening. Det är viktigt att man är beredd på att ta sig an förtroendeuppdrag och i övrigt finns tillhands. Det betyder också att man efter bästa förmåga tar sig till ordensdagar lokalt och internationellt. Man bör hålla kallelsen till riddare inom en riddarorden och inte splittra sitt engagemang i fler.

Vett och etikett. En riddare kan föra sig i olika sammanhang, en grundkurs.

En ordnad ekonomi. Det finns en tradition av att en investitur i en riddarorden ekonomiskt motsvarar en pilgrimsresa till Jerusalem och Det heliga landet, och för flertalet dynastiska riddarordnar krävs att man reser till ordens sätesort för att mottaga investitur. Men det stannar inte vid denna engångsinsats: ofta finns en årsavgift och för att fullt ut kunna verka i ridderskapet fordras också att man också är aktiv under året inom Sverige, och i möjligaste mån i den aktuella riddarordens sätesort helst varje, åtminstone var femte, år. Aktivitet och resor fordrar ekonomi. Tar man ridderskapet som mer av ett kall och återkommande närvarar ordensdagarna leder det till att man upplever en större gemenskap.

En komplett garderob. En riddare (dam) behöver en frack (frackklänning) med alla tillbehör för högtidligheter i Sverige, en smoking (cocktailklänning) och ev. en jaquette med alla tillbehör för högtidligheter i utomlands, där jaquette används på förmiddagen i kyrkan i vissa ordnar, och smoking vid middagen på kvällen; en mörk kostym (dräkt) med alla tillbehör för övriga formella sammanhang samt en mörkblå blazer med grå byxor (kjol) för mer informella sammanhang, någon vit skjorta och någon ljusblå skjorta med dubbelmanschett, samt en lugn slips med diagonala ränder. Det finns ett flertal böcker kring hur gentlemän klär sig, bl.a. har SvD:s stilombudsman och Stiljournalspoddaren Fredrik af Klercker skrivit Stiljournalen: allt om klassisk herrstil (som jag f.ö. gett till min son i födelsedagspresent).

Med det hoppas jag att den som är intresserad av att bli ordensriddare (ledamot/dam) påbörjar en inventering av sitt liv och leverne, för att därefter försiktigt närma sig någon riddarorden för att se om ömsesidigt tycke uppstår.

Fotnot: lever jag själv upp till alla punkter? Nej,  människan är inte ofelbar – det finns alltid förbättringspotential (då jag först blev riddare saknades t.ex. jaquette i garderoben). Men jag tror att det är viktigt att visa de målsättningar riddare och ledamöter/damer efter bästa förmåga strävar mot att uppnå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.