Alison Moyet får Brittiska Empire-orden

Under sommarlovet mellan sjuan och åttan blev jag syntare, och under en skolresa från Eskilstuna till Stockholm dammsög jag skivaffärerna längs Drotttninggatan och vid Sergels torg på syntskivor. Bland skivskörden fanns två album från Yazoo och det var första mötet med Alison Moyets fantastiska röst.

Två album med Yazoo var allt som blev av gruppen, två veckor efter sista albumets lansering bröt bandet upp. Vince Clarke – som närmast före kom från Depeche Mode – gick vidare, först till The Assembly och därefter till framgångsrika Erasure.

Alison Moyet fortsatte med en lång och framgångsrik solokarriär. Så roligt att höra att hon blivit MBE, Member of the Order of the British Empire, vilket på svenska blir Riddare av Storbritanniska Empire-orden (RStbEmpO). Välförtjänt!

Det kanske kan synas märkligt att Member blir Riddare på svenska, men förklaringen är att man någon gång för länge sedan i den svenska officiella nomenklaturen bestämt sig för att ignorera de engelska benämningarna på ordensklasserna, eftersom de avviker från övriga Europa, och i stället valt att benämna på svenska utifrån europeiska ordensklasser. Den största skillnaden är att Knight (eller Dame för damer), som är den näst högsta klassen, på svenska blir Kommendör av 1 klass, medan Member som är lägsta klassen blir det svenska/europeiska Riddare. Riddarbegreppet står alltså för helt olika saker i de brittiska (de två högsta) och de kontinentala ordnarna (lägsta eller de två lägsta). Den till synes något skeva översättningen finns kvar för att skapa spårbarhet och konsekvens när man ser till äldre förläningar, betydelserna ska inte skifta beroende på tid och tillfälle.

Av det skälet ses alltså Alison Moyet som Riddare/RStbEmpO i Sverige, men som Member/MBE i sitt hemland. Fast MBE – det är inte så bara…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.