Forskning om ordenssällskap

I torsdags kom ett mail från ordföranden i Arla Coldins anslagskommitté för att meddela att Välgörenhetsnämnden i Arla Coldin, som förvaltar Stiftelsen Sten Lewenhaupts fond, dagen innan, på rekommendation av Anslagskommittén inom Arla Coldin, beslutat att tilldela mig 25 000 kronor. Motivationen lyder:

Jonas Arnell-Szurkos driver sedan år 1998 sajten http://arnell.cc. Här presenteras ett mycket stort antal ordnar som finns eller har funnits i Sverige. Den här typen av grundforskning är av stor betydelse för vidare framsteg. Arnell-Szurkos har också skapat en struktur för hur ordenssällskap skall betraktas, också en viktig insats för vidare forskning.

Oerhört stort och jag känner mig i lika delar hedrad och ödmjuk inför en sådan välvilja från Coldinu Orden när 25-jubiléet för sajten närmar sig. Vad göra med en sådan pekuniär gåva? Efter ett tämligen kort funderande har jag beslutat att hela beloppet kommer att gå vidare för att understödja forskning om ordenssällskap.

Svenska Frimurare Orden har forskningslogen Carl Friedrich Eckleff för forskning kring frimureri och bl.a. Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm som lämnar bidrag till medicinsk, psykologisk eller pedagogisk forskning samt Frimurarestiftelsen som primärt lämnar bidrag till forskning om åldringsvård. Även andra ordenssällskap har stiftelser och fonder för att understödja vetenskaplig forskning.

Det som saknas i Sverige är någon form av samlande arena för forskare/forskning om ordenssällskap. För närvarande verkar flera forskare som forskar på ordenssällskap för att bilda en ideell förening med syftet att skapa just detta. Förhoppningsvis kan detta vara en ”dragpeng” som kan dra till sig ytterligare donationer från andra ordenssällskap, privatpersoner och andra intressenter. Inriktningen är att kunna etablera föreningen innan årets slut. Mer information inom kort!


3 tankar på “Forskning om ordenssällskap

  1. Pingback: Föreningen för forskning om ordenssällskap i Sverige | jonar242 – on Orders, Decorations and Medals in Sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.