Storlekens betydelse

Man hör ibland att någon har fått en medalj ”av 12:e storleken” eller ”av 8:e storleken”. Det är inget större hokus-pokus med det utan det är helt enkelt en svensk skala för hur stora medaljer är, utgående från diametern.

Skalan i 26 storlekar upprättades av numismatikern kanslirådet Carl Reinhold Berch (f. 1706, d. 1777) kallas ”Mensura magnitudinis Nummorum” och publicerades i hans ”Beskrifning öfwer Swenska Mynt och Kongl. Skåde-Penningar – – -” Uppsala 1773 (tack för bilden, Christer!).

Eftersom ingen svensk belöningsmedalj präglas i större dimension än 18:e storleken enligt Berch, upptas i nedanstående tabell endast 18:e till och med 1:a storleken angivna i millimeter. Numera mäter den s.k. 8:e storleken endast 31 mm och motsvarar således 7½ storleken enligt Berchs skala.

18:e storleken = 56 mm. 8½ storleken = 34 mm.
17:e storleken = 54,5 mm. 8:e storleken = 33 mm.
16:e storleken = 53 mm. 7½ storleken = 31 mm.
15:e storleken = 51,5 mm. 7:e storleken = 30 mm.
14:e storleken = 49 mm. 6:e storleken = 27,5 mm.
13:e storleken = 45,5 mm. 5:e storleken = 24 mm.
12:e storleken = 43 mm. 4:e storleken = 20,5 mm.
11:e storleken = 41 mm. 3:e storleken = 18,5 mm.
10:e storleken = 39 mm. 2:a storleken = 16,5 mm.
9:e storleken = 35,5 mm. 1:a storleken = 14 mm.

En kuriositet: Kungl. Patriotiska Sällskapets medaljer har av tradition avvikit från mönstret. Denna institution är inte den ”rojalistgrej” som namnet kan förleda läsaren att tro, syftet var och är att befrämja Sveriges näringsliv samt jord- och skogsbruk (se länk) vilket återspeglas i medaljbandet som är kluvet i gult och grönt. Sällskapets stora medalj i guld eller silver (PatrSstGM eller PatrSstSM) av 11:e storleken har i sällskapet kallats ”av 1:a storleken”; ”2:a storleken” (PatrSGM2 eller PatrSSM2) är egentligen av 9:e storleken och ”3:e storleken” (PatrSGM3 eller PatrSSM3) är egentligen av 8:e storleken.

Eftersom medaljerna är gjorda i ädelmetall, så inses lätt att ju större insats, desto större medalj och större reellt värde. Vilket förstås också betyder ju större medalj, desto större symboliskt värde. Storleken har betydelse.

11 reaktioner till “Storlekens betydelse”

 1. Vet du om det finns fastställda storlekar även för ovala medaljer? Det finns ju en del sådana…

   1. Tack Jonas! Sitter och funderar lite på hur man skulle kunna göra vissa saker…

 2. En liten fråga gällande PatrSs medaljer: Delas de verkligen fortfarande ut i silver? Jag hittar nämligen ingen information om detta på deras hemsida, allt handlar om guldmedaljerna. Har de lagt silvermedaljerna vilande så är det ju stor skam, då det gör det ännu svårare att visa på uppskattad insats. Det är trots allt många insatser, väl värda att belönas, vilka inte når upp till kraven om 25 års insats, utan kanske ligger närmre 10-15 år…

  1. Nej, silver verkar vara bortplockat och det har införts ett antal nya medaljer. Eftersom jag i de här sammanhangen är lite konservativ så är jag inte odelat positiv till förändringarna. Jag kan ha missuppfattat, men jag tror att man sänkt ribban för att erhålla PatrSGM till motsvarande PatrSSM.

   1. Kan det verkligen stämma? PatrSSM kunde man ju få efter a 10 år? Det verkar ju inte rimligt om man kan få PatrSGM för 10-15 års insats… Den är ju dessutom ganska mycket dyrare! Silver har sina fördelar…

   2. Silver är bortplockat ur skyltfönstret då så få velat ha det, men det finns i utbudet och om det ansöks om silvermedalj, så kommer det att präglas och utdelas.

  2. Kul tråd med sent svar! Trädgårdsmedaljen delas ut i silver, inte jättevanlig men den förekommer!
   /Niklas Svenska Medalj AB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.