En liten Aladdinask med trillingnötter och röda band

Allt har sin tid, säger Predikaren: det har gått alldeles för lång tid sedan jag sist skrev något, annat har pockat på uppmärksamhet. Därför kommer en liten Aladdin-ask av godbitar med några trillingnötter av det som hänt sedan sist.

 • Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf har den 28 januari 2015 till nya Riddare av Kungl. Carl XIII:s orden utnämnt
  – stormästaren i Isländska Frimurare Orden Valur Valsson
  – filosofie kandidat Thomas Böös (tid. 1:e bibliotekarie i min gamla hemstad E-tuna)
  – sektionschef Kaj Gustafsson
 • Samma dag offentliggjordes nya mottagare av H. M. Konungens medalj och Medaljen ”Litteris et Artibus” minst en Enskedebo noteras, skådespelerskan Ann Petrén som förlänades GMleta.
 • Två större baler har hållits, har vänner och bekanta rapporterat. Dels Balnatt i Wien inom ramen för Svensk-österrikiska föreningen, dels Royal Winter Ball där H.K.H. prinsessan Anna Bagration-Gruzinsky närvarade bärande den nya kungl. Georgiens Kronorden i rött band (vilken hennes far prins Nugzar, huvudman för den yngre senast regerande grenen av georgiska kungahuset nyligen instiftat efter prinsessan Annas skilsmässa från H.K.H. prins David Bagration-Mukhrani, huvudman för den äldre grenen – det ser även ut som att bl.a. Roger Lundgren a.k.a. Royal Roger förlänats denna orden på balen). Och i Lund hålls snart studentikosa Nyckelordens bal – på min födelsedag!
 • De svenska riddarordnarna har under slutet av 2014 bytt leverantör av ordenstecken till Atelier Borgila AB och Henrik Ingemarsson. Därmed har en epok gått i graven: C. F. Carlmans tillverkade de svenska ordenstecknen sedan 1800-talet. Lars Kjellander som efterträdde C. F. Carlmans började själv en gång på företaget och övertog ordensverksamheten då företaget upphörde. Lars Kjellander Ordensateljé har nu alltså fått en efterträdare Atelier Borgila AB. Ordensutställningen i ordenssalarna på Kungl. Slottet har uppmärksammat detta skifte.
 • Suveräna Malteserorden har i dagarna påbörjat arbetet för att saligförklara förre prinsen och stormästaren, Hans Mest Eminente Höghet Fra’ Andrew Bertie.
 • Serafimerringning i Riddarholmskyrkan 11 februari 2015 för Tysklands förutvarande förbundspresident Richard von Weizsäcker (bild, kort filmklipp och långt sevärt filmklipp från Wikimedia Commons).
Annonser

6 reaktioner till “En liten Aladdinask med trillingnötter och röda band”

 1. Annat viktigt som hänt är Kungliga klubbarnas fest i närvaro av DD MM Konungen och Drottningen samt att Ernst Billgren numera heter von Kröckert.

  1. Tror att orden är så ny att den inte hunnit granskas än. Frågan är om ICOC erkänner den yngre grenens anspråk?

   Den äldre grenen som leds av prins David är oomtvistligen den gren som genealogis sett står närmast den senaste kungen över det enade kungariket Georgien (1080-1490). Prins Nuzgars gren är en del av Georgiens kungahus och den senast regerande, men regerade endast över delarna Kartlien-Kakhetien (1762-1800) av det forna kungariket Georgien. Trots det är den nya orden Georgiens Kronorden.

   Anspråken som grund för ordens instiftande och det faktiska regentskapet går inte riktigt i takt. Det är också synd att orden berättigar till bärande av storkorsband i alla klasser. Här kan vi tala om ordensinflation.

  1. Inte mer än jag skrivit på https://jonar242.wordpress.com/2013/08/27/sankt-lazarusorden-av-jerusalem-nu-under-prins-pieter-cantacuzino/ och det är i så fall inte en prins utan en furste. Prince (kunglig) översätts som prins på svenska, men Prince (icke-kunglig) översätts till furste. Släkten Cantacuzino är inte kungliga prinsar, alltså är titeln på svenska furste.

   Däremot verkar det som att H.K.H. greven av Paris, som år 2012 återkallade sitt beskydd av en gren av Sankt Lazarusorden av Jerusalem under förra året har återinfört detsamma i samband med att han ska ha återupplivat Vår Frus av berget Karmel orden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s